Olej konopny 250ml

Nowy produkt

Olej z konopi siewnych nie wywołuje efektu odurzenia (jest wolny od substancji psychoaktywnych).

Przez tysiące lat włókniste rośliny były wykorzystywane przez człowieka do wyrobu bardzo trwałych i potrzebnych materiałów (np. żagle, płótna, papier). Konopie siewne należą do roślin wyjątkowo oleistych. Wykonywano z nich olej, który był używany powszechnie w celach spożywczych oraz kosmetycznych (np. jako środek kojący i łagodzący zmiany skórne, kojący stany zapalne stawów, odżywczy i wyrównujący koloryt cery).

Więcej szczegółów

29,99 zł

Opis

Pojemność 250ml

Więcej informacji

Prawdziwym skarbem oleju konopnego są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) o doskonale zbalansowanych proporcjach, czyli 3:1. Oznacza to idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, co pozytywnie wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie.

Wysoka zawartość NNKT w oleju konopnym powoduje, że źle znosi kontakt z powietrzem i światłem. Oznacza to, że nie należy go podgrzewać, a przechowywany może być tylko w butelkach z ciemnego szkła - w przeciwnym razie traci swoje cenne właściwości odżywcze. Butelka oleju konopnego, po otwarciu, powinna być przechowywana w chłodnym miejscu (nawet w lodówce), od trzech do maksymalnie sześciu miesięcy. Kupując olej konopny należy zwrócić uwagę na to, czy jest rafinowany czy nie. Olej firmy India Cosmetics jest w pełni wartościowy, nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Rafinowany jest przezroczysty, ma bardzo słaby smak i mało wartości odżywczych. Nierafinowany, tłoczony na zimno, olej konopny India jest ciemnozielony i ma charakterystyczny lekko orzechowy smak. Aby wykorzystać dobroczynne składniki oleju, najlepiej spożywać go na zimno, np. jako dodatek do sałatek czy dressingów. Można nim polewać tosty (najlepiej z razowego pieczywa) albo surowe, pieczone lub gotowane warzywa, makarony itd.

Olej konopny zawiera dużo witamin (A, C, E, z grupy B) oraz minerałów (m.in. magnez, wapń, cynk), przeciwutleniaczy, aminokwasów i fitosteroli. Wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie. Poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaga pracę naczyń krwionośnych i wzmacnia serce. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Olej konopny to skarbnica witaminy K, niezbędnej do syntezy białek i enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Jest doskonałym antyoksydantem - wspiera układ immunologiczny. Zmniejsza stany zapalne stawów. Niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Olej konopny, dzięki swoim cennym właściwościom leczniczym, coraz częściej jest wykorzystywany jako składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Na świecie powszechnie dostępne są już kosmetyki na bazie oleju konopnego oraz lecznicze maści. Olej konopny, stosowany bezpośrednio na skórę, działa ochronnie i kojąco w stanach zapalnych, podrażnieniach i zmianach skórnych (w przypadku egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry). Olej zawiera substancje o działaniu regenerującym i przeciwzapalnym. Polecany jest dla alergików, którym przynosi ulgę podczas ataków swędzenia. W gabinetach kosmetycznych i domowych zabiegach stosowany jest jako doskonały preparat nawilżający, a jednocześnie środek zmniejszający przebarwienia i wyrównujący koloryt cery. Jest tak delikatny, że może być stosowany u małych dzieci i niemowląt.

Dodatkowo olej konopny:

✓ poprawia metabolizm;

✓ bierze udział w budowie tkanki kostnej;

✓ działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczno;

✓ wykazuje działanie przeciwbólowe;

✓ jest pomocny przy chorobach reumatycznych;

✓ wspomaga leczenie chorób na tle nerwowym;

✓ wykazuje działania przeciwalergiczne.

Olej konopny jest nieodzowny w diecie osób starszych – zagrożonych zawałem, pozawałowców, z problemami natury nerwowej, jak i tych mających problemy z układem kostnym czy kondycją skóry i włosów. Szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na anemię, awitaminozę i osłabionych po przebytych chorobach. Stosowany zewnętrznie:

✓ łagodzi podrażnienia;

✓ działa przeciwbakteryjnie;

✓ regeneruje naskórek;

✓ reguluje wytwarzanie sebum - doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem;

✓ zmniejsza świąd oraz wpływa łagodząco - pomocny przy chorobach skórnych (egzema, łuszczyca);

✓ przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry i zmniejsza jej odporność na czynniki zewnętrzne;

✓ regeneruje zniszczone włosy.

Wdrożyliśmy i skutecznie realizujemy system HACCP (Certyfikat Bezpieczeństwa Żywności, nr certyfikatu 430815005).